Hij kocht het huis naast de bakkerij erbij. Mijn opa Jan, die hem opvolgde, breidde het assortiment van brood en beschuit uit met koek en gebak. Mijn opa en oma kregen twaalf kinderen. Van die kinderen haalden zeven zonen een bakkersdiploma. Na het overlijden van mijn opa, nam mijn oom, Aad Holtkamp in 1976 het bedrijf over. Hij moderniseerde en opende een winkel in Den Hoorn. Inmiddels leid ik samen met Joanne het familiebedrijf. Ik ben de zoon van Annie Holtkamp.

In juni 2002 nemen Jeroen Reissenweber en Joanne Turner het bakkersbedrijf Holtkamp over van Aad en Jeannette Holtkamp. Jeroen werkt dan al meer dan tien jaar in het familiebedrijf, dat onder Aads hoede is uitgegroeid tot een moderne bakkerij met dertig medewerkers.”

Hoe kijken de huidige eigenaren tegen de bakkerij aan? Wat zijn hun plannen?
Ik was elf jaar en logeerde bij mijn oma aan de Singel. Jan Smits had z’n been gebroken, het was vlak voor sinterklaas en erg druk in de bakkerij. Ik heb toen geholpen met speculaas inpakken. Ik kreeg er twee gulden per uur voor , vertelt Jeroen. Toen ik klaar was met school ben ik in Schipluiden komen werken. Eerst heb ik een jaartje bij oma gewoond en daarna op kamers in Delft. Na een jaar of zeven gooide Aad een visje uit: of ik de zaak niet wilde overnemen… Dat was natuurlijk niet niks. Wij hebben ons goed laten adviseren en begeleiden. Joanne werkte bij een bank. De adviseur die het ondernemende stel in de arm nam, vindt hen een perfecte combinatie:

Jeroen de vakman in de bakkerij en Joanne met een flink portie administratieve en verkoopervaring. Toen zijn we naar de bank gegaan, gaat Joanne verder. Ja, ik heb in die tijd wel eens een slapeloze nacht gehad, want er komt heel wat op je af. Maar het lukt, de bank ziet brood in het plan en inmiddels zijn Jeroen en Joanne al weer tien jaar de trotse eigenaren van het gerenommeerde bakkersbedrijf met winkels in Schipluiden en Den Hoorn. lk vind het dik genieten , zegt Jeroen. Maar het is pittig en keihard werken, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.

Warm brood
We willen graag voortzetten, wat onze voorvaderen hebben opgebouwd. We zien het als een uitdaging om de naam Holtkamp hoog te houden. Het is een gezond bedrijf en dat moet zo blijven verwoordt Joanne. De eerste vijf jaar stonden in het teken van consolidatie. De financiële belasting was in het begin hoog, maar het bleef gelukkig goed gaan, en inmiddels zijn we zover dat we onze productieruimte hebben kunnen verplaatsen naar een andere plek. We hebben een nieuwe bakkerij laten bouwen op het bedrijventerrein Harnaschpolder.

Het oude pand aan de Vlaardingsekade voldeed niet meer aan de normen van deze tijd en werd te klein. Door de stap te maken naar een nieuwe bakkerij is de weg naar nog meer kwaliteit een stuk makkelijker! En efficiënter. In het ambachtelijk bakken is niets veranderd! Maar onze medewerkers hebben het wel makkelijker. Ze werken in een situatie die meer van deze tijd is!

Onze ambitie?’’
We willen gewoon goed zijn , zegt Jeroen. Maandagochtend was ik even in de winkel, een klant koopt een brood en het meisje achter de toonbank zegt dat zij de broodzak open laat, omdat het brood nog warm is. Dat vind ik mooi, dat je zulk ovenvers brood kunt bieden. Ik wil tot het uiterste gaan om kwaliteit te leveren. En zo zie ik de toekomst: een goede naam als warme bakker en klanten die graag bij ons brood en banket kopen. Joanne’s ambitie ligt niet ver van die van Jeroen. Ik geniet van het contact met de klanten. Betrokkenheid en persoonlijke aandacht, dat is belangrijk. Ik vind het fijn, als een klant echt blij is met de taart die ze bij ons koopt. Hart voor het product, verstand van zaken, de beste grondstoffen -‘nee, geen broodmixen’-, ovenverse taartjes en broodjes, nieuwe lekkernijen en andere versgebakken heerlijkheden; daar zullen de bakkers van Holtkamp nog decennia lang hun best voor doen. Reken maar dat u het proeft, ook nog over 150 jaar!

Bakkerij Holtkamp is een begrip in Schipluiden en Den Hoorn, in de traditie van de Holtkamp bakkersbedrijven in Amsterdam en Maassluis genieten we goede reputatie. Het zijn moderne bedrijven waar op ambachtelijke wijze vers brood en gebak worden gemaakt. Elke dag, al 150 jaar lang.

Tot ziens bij

Holtkamp de bakkerij

 

 

Met vriendelijke groet,
Jeroen de bakker